IK Stanstad, 24 år som förening

1990 bildades Staffanstorps IBK, och året därefter IBK Viking. 1992 bildades ytterligare en innebandyförening i Staffanstorp, Kyrkbyns IBK. Under vintern 1993 blev situationen med tre konkurrerande innebandyklubbar i byn ohållbar. Följden blev att Kyrkbyns IBK beslutade sig för att gå med i IBK Viking och senare under våren tog även Staffanstorps IBK initiativet att kontakta IBK Viking om en eventuell sammanslagning.

Efter långa diskussioner bildades det som senare skulle komma att växa till Skånes största innebandyförening, IK Stanstad. Föreningens födelsedatum blev den 8 Augusti 1993. Namnet, som skulle vara neutralt, togs från det då pågående ombyggnadsprojektet för Staffanstorps centrum - projekt Stanstad.

I takt med att medlemsantalet har ökat stadigt har även sportsliga framgångar vuxit fram. På juniorsidan har föreningen haft stora framgångar genom åren. Ett flertal Distriktsmästerskap har vunnits på både flick- och pojksidan. Det stora genombrottet kom dock 1999 då IK Stanstads Herrjunior 18 vann föreningens första SM-medalj i silver. Året därpå följde flickor 16 upp med ett nytt SM-silver. Den största juniorframgången säkrades 2001 då både Herrjunior 18 och Herrjunior 20 vann SM-guld. Pojkar 16 vann år 2005 ännu ett SM-silver och föreningens femte SM-medalj. Ingen annan förening i Skåne har vunnit fler SM-medaljer.

Även på seniorsidan har framgångarna kommit. Damlaget avancerade till division 1 efter säsongen 2000/2001 och var därpå ytterst nära att ta klivet upp i elitserien. En målskillnadsaffär avgjorde till lagets nackdel den gången. Herrlaget tog under säsongen 2002/2003 steget upp från dåvarnade högsta Skåneserien, division 3, till divison 2.

Redan första året var man nära att vinna division 2 direkt. I en seriefinal i Bråhögshallen vann visserligen Stanstad, men bara i förlängningen. Det innebar att både Stanstad och motståndarna spelade bort serievinsten till ett tredje lag. Säsongen 2004/05 skulle det gå bättre. Åter hade man ödet i sina egna händer i avslutningsmatchen i hemmahallen. Men denna gång gjorde man inget misstag utan spelade ut sina motståndare, vann serien och avancerade till division ett.

Under säsongen 2004/05 startade föreningen också ett utvecklingslag, Herr U, som skulle delta i ordinarie seriespel. Laget startade i division 5 och hade inga problem att vinna denna serie. Man klarade målsättningen att gå upp till division 4 genast.

Stora delar av Stanstads styrelse samt herrlaget klev 2007 in i den nybildade föreningen Malmö FBC. Detta var ett gemensamt arbete av representanter från IK Stanstad och IBF Backalirarna.

För innebandyn i Sydvästra Skåne var detta en bra dag då man fick en ny, fräsch och småkaxig aktör på marknaden. För Stanstads del innebar de kommande åren extra tuffa förutsättningar. Man fick börja jobba med att sätta en ny organisation och att återigen bygga upp en stark identitet. Detta är även idag ett fortlöpande arbete som tillsammans med utvecklingen av ungdomsverksamheten sätts överst på prioriteringslistan.

Det som säsongen 2004/2005 startade som ett U-lag har idag utvecklats till ett talangfullt A-lag på herrsidan. Säsongen 2017/2018 spelar Stanstads representationslag på både dam- och herrsidan i division ett.

Stanstad har idag drygt 400 medlemmar. Genom åren har man fostrat en lång rad talanger till elitserie- och Superligaspelare, till dessa hör Sara Simonsson, Veronica Persson, Johanna Olsson, Johanna Nilsson, Marlene Lennartsson och Anna Nilsson på tjejsidan och Magnus Anderberg, Marcus Gullstrand, Ted Åkerberg, Christian Persson, Peter Nilsson, Robin Crantz samt Linus Nordgren på herrsidan.